Dragan Dervisevic
Samir Nisic

Samir Nisic

Udaljavanje od prirode

Čovjek je potekao iz prirode i s njom čini nedjeljivu cjelinu.
Onog momenta kad je prirodu učinio svojim neprijateljem protiv kojeg se bori, kojeg mora osvojiti i potčiniti, čovjek je izgubio samog sebe kao i smisao vlastitog postojanja.
Čovječanstvo se okrenulo progresivnom tehnološkom razvoju u kom se čovjek smatra ultimativnim gospodarom prirode.Posljedice takvog našeg bahatog i nasilničkog ponašanja vidljive su na svakom koraku i sve više nam otežavaju svakodnevni život na planeti.
Prirodni zakoni su iznad naših zakona zato ih moramo poštovati i živjeti u sladu s njima.
Sve je veća težnja ljudi koji žive u gradovima da svoje slobodno vrijeme i svoj odmor što više provode u prirodnom okruženju.
Kompletne generacije današnje djece žive potpuno odvojeno od prirode što kod njih dovodi do sve češće pojave: pomanjkanja pažnje, hiperaktivnosti, gojaznosti, depresije.Interakcija s prirodnim okruženjem igra važnu ulogu u dječjem razvoju, naročito u razvoju: kreativnosti, fizičke spremnosti, vještina snalaženja, rješavanja problema, razvoja mišljenja.
Životom i odrastanjem u gradovima većina nas ne može da uživa u običnim malim stvarima kao što je pogled na zvjezdano noćno nebo ili dodir vjetra na licu, i to zbog umjetne rasvjete i visokih gradskih nebodera.
Udaljavanje od prirode i naša otuđenost negativno se odražava na naše fizičko i duhovno zdravlje.
Stanovnici gradova zbog toga su podložniji alergijama disajnih puteva, bronhitisu i astmi, duševnim poremećajima i oboljenjima.
Informacijski smo prezasićeni, anksiozni, utapamo se u moru podataka kroz naše intenzivno „druženje“ s računarima, tabletima, telefonima te bismo trebali što više vremena provoditi u prirodi i na otvorenom.
Blagodati druženja s prirodom: popravak raspoloženja, liječenje depresije i anksioznosti, jačanje koncentracije, bolji rad srca, stabilizacija povišenog krvnog pritiska, smanjena hiperaktivnost, prevencija oštećenja vida, povećana fizička kondicija, smanjenje gojaznosti i prekomjerne težine.
Ako se okrenemo prirodi bićemo mnogo srećniji kao društvo ali i svako od nas kao pojedinac prvenstveno.

Podijeli blog

5/5

Alternativna i Holistička Zdravstvena Usluga

Kontakt