bioenergija nisic
Samir Nisic

Samir Nisic

Sjukdomar i modern tid

I dagens samhälle är det vanligt att människor tillbringar större delen av sin tid på jobbet och det jobbet slutar inte ens när de äntligen kommer hem.

Modernt levnadssätt är snabbt, tröttande, stressande och kontinuerligt.

Förväntningar som vi har på oss från familj och samhälle, oro för sin egen existens och framtid, brist på pengar, oförmåga att hitta ett jobb, jobbförlust, sjukdom, ständiga krav och tryck, ofyllda önskningar och ofta för höga mål, disharmoni i relationer, är bara några av anledningar till konstant tryck vi känner och lever i.

Med detta sätt att leva dök upp en grupp sjukdomar som vi kallar civilisationssjukdomar eller helt enkelt sjukdomar i modern tid. Dessa sjukdomar drabbar främst befolkningen i mer utvecklade länder och är mestadels sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, högt blodtryck, fetma, diabetes, olika missbruksproblem, anorexi och bulimi, ångest och depression, demens.

Dålig livsstil och matvanor som konsumtion av kaloririk- och saltmat, snabbmat, socker och kolsyrade drycker, alkohol, cigaretter, brist på motion, stillasittande livsstil och arbete, konstant spänning, är de främsta orsakerna till dessa sjukdomar. Övervikt är en viktig riskfaktor för alla åldersgrupper. Diabetes är en av de vanligaste sjukdomarna i världen. Psykosomatiska symptomen som sträcker sig från “milda” former som diarré, förstoppning, trötthet, fysisk och mental utmattning ökar till “allvarligare” som depression.

Rekommendationer om en hälsosam eller hälsosammare livsstil, att övervinna dåliga matvanor och vikten av lätt till måttlig fysisk aktivitet finns runt omkring oss, från TV, sociala nätverk till tidningsartiklar. Förebyggande åtgärder är mycket viktiga. Enligt det gamla folkordspråket “alltid är bättre att förebygga än att bota”.

Så sluta röka, ät inte snabbmat, stäng av TV: n eller datorn och gå ut på en promenad, ensam eller med vänner. Njut av sällskapet med lätt konversation eller njut av ensamhet och känslan av frihet i den friska luften.

Hitta tid för att umgås med vänner, ge dig tid att slappna av, skaffa en ny hobby, gör saker som bidrar till att du kopplar av och låter dig glömma vardagen.

Ge ditt sinne och kropp en chans för ett långt och hälsosamt liv.

DELA BLOGGEN

Podijeli blog

5/5

Alternativna i Holistička Zdravstvena Usluga

Kontakt