bioenergija pravila
Samir Nisic

Samir Nisic

Moralne vrijdnosti nekad i sad

Moralne vrijednosti daju smisao ljudskom životu. One nam nisu urođene, već ih usvajamo tokom života.
Osnovnim moralnim principima uče nas u porodici. Svako vrijeme i svaka generacija nosi određene specifičnosti ali ono što je generalno dobro, univerzalno je i bezvremeno.Sve nas su učili osnovnim moralnim vrijednostima kao što su: poštovanje, poslušnost, uljudnost, odgovornost, poniznost, pristojnost, druželjubivost i iskrenost.
Današnje vrijeme sve više doživljavamo kao vrijeme moralnog posrnuća ne samo čovjeka kao pojedinca, već i društva u cjelini.
U prvi plan se stavlja zadovoljenje sopstvenih potreba, hedonizam, narcizam.
Dok se ranije vrednovala marljivost, učtivost, ljubaznost, poštovanje i lijepo ponašanje, postepeno upoznavanje i ulazak u veze, dugotrajna prijateljstva i vrednovanje ljudskosti kao našeg glavnog kvaliteta, danas se provođenjem većine vremena za računarom i kroz održavanje virtuelnih veza gubi osjećaj bliskost i povezanosti te samim tim i osjećaj empatije i tolerancije, a u prvi plan ističe naša sebičnost i manipulativnost .
Kriza morala sve više zahvata naše društvo i na udarusu prvo porodica, a zatim i nacija, država, vjera, civilizacija.
Osjetljivost za moralne i etičke vrijednosti, solidarnost, tolerancija, empatija, uspješna komunikacija, emotivna osjetljivost prema drugima, altruizam, obzir prema tuđem integritetu, vrijednosti su koje sistematski gube bitku protiv sistema vrednovanja profita i moći.
Do promjene je došlo zbog savremenog tempa života i izmijenjenog načina gledanja na stvari.
Teže zapošljavanje i nezaposlenost, nepotizam, odlaganje zasnivanja porodice, olako ulaženje u veze, prelako odustajenje od veza, razvodi, nedostatak bliskosti i razumijevanja, prevelika očekivanja, dugo radno vrijeme, stres na poslu, premalo vremena za prijatelje i porodicu, konstantni nedostatak novca, samo su neki od uzroka koji su doveli do sadašnjeg stanja.
Pohlepa, sebičnost, nebriga za druge, nepoštivanje ljudskog dostojanstva, svođenje čovjeka na biološki i tehnički proizvod, na puko sredstvo za rad, neke su od nuspojava moralne krize koja zahvata cjeli svijet.
Koliko je duboka kriza morala savremenog društva vidimo svuda oko nas.
Jedan od razloga takvog stanja je i globalni nedostatak moralnih uzora, koji su u svakom dobu i svakom društvu bili glavni pokretači napretka.

Danas, kad su nam svima oči uprte u TV ekrane i monitore naših računara, telefona i tableta, uzore nalazimo upravo tamo, u licima s ekrana.Pitanje je koliko su ti uzori pravi i čemu nas mogu naučiti.
Mi, kao cjelokupno društvo moramo djelovati na stvaranju nove humanosti koja podrazumijeva ponovno vraćanje vrijednostima kao što su: poštenje, iskrenost, nesebičnost i ljubav prema čovjeku i prirodi.

Podijeli blog

5/5

Alternativna i Holistička Zdravstvena Usluga

Kontakt