bioenergija nisic
Samir Nisic

Samir Nisic

BOLESTI MODERNOG DOBA

U današnjem društvu uobičajeno je da ljudi većinu vremena provode na poslu i da taj posao ne završava ni kad konačno dođu kući.
Savremeni tempo života je brz, zamoran, stresan i neprekidan.
Očekivanja porodice i okoline, briga za vlastitu egzistenciju i budućnost, besparica, nemogućnost pronalaženja posla, gubitak posla, bolesti, neprekidni zahtjevi i pritisak, neostvarene želje i često previsoko postavljeni ciljevi, nesklad u vezama, samo su neki od razloga neprekidnog pritiska koji osjećamo i trpimo.
S ovakvim načinim života pojavila se i skupina bolesti koje nazivamo civilizacijskim bolestima ili jednostavno bolestima modernog doba.Ove bolesti pogađaju uglavnom stanovništvo razvijenijih zemalja a riječ je najviše o oboljenjima kao što su: srčani udar, moždani udar, hipertenzija, gojaznost, dijabetes, razne zavisnosti, anoreksija i bulimija, anksioznost i depresija, demencija.
Loše životne i prehrambene navike kao što su: konzumacija kalorične i preslane hrane, fast food, preslatka i gazirana pića, alkohol, cigarete, premalo kretanja, sjedelački način života i rada, konstantna napetost, glavni su uzroci pojave ovih bolesti.
Prekomjerna težina osnovni je faktor rizika za sve starosne skupine.Dijabetes je jedna od najraširenijih bolesti na svijetu.U ogromnom porastu su i psihosomatski i socijalni poremećaji koji se kreću od „blažih“ oblika kao što su proliv, zatvor, premorenost, fizička i psihička iscpljenost do „težih“ kao što su depresija
Preporuke o zdravom ili zdravijem načinu života, prevladavanju loših prehrambenih navika i laganoj do srednjoj fizičkoj aktivnosti nalaze se svuda oko nas, od televizije, društvenih mreža do novinskih članaka.
Prevencija je veoma bitna jer uvijek je po staroj narodnoj „bolje spriječiti nego liječiti“.
Zato prestanite pušiti, ne jedite brzu hranu, ugasite TV ili kompjuter i izađite da prošetate, sami ili s prijateljima.Uživajte u društvu uz lagani razgovor ili samoći i osjećaju slobode na svježem vazduhu.
Pronađite vrijeme za prijatelje i druzenje, omogućite sebi trenutke za opuštanje, ponite s novim hobijem koji vas upotpunjuje, opušta i omogućava da zaboravite na svakodnevnicu.
Dajte svom umu i tijelu šansu za dug I zdrav život.

Podijeli blog

5/5

Alternativna i Holistička Zdravstvena Usluga

Kontakt