bioenergija Nisic
Samir Nisic

Samir Nisic

Kako se nositi sa stresom? (lll dio)

Izbjeći stresne situacije u životu jako je teško, ako ne i nemoguće.Kad ih već ne možemo izbjeći onda možemo naučiti kako se bolje nositi s njima i ublažiti njihove posljedice na naše tijelo i na naše emotivno i psihičko zdravlje.

Ne prepuštate se stanju stresa, nego na vrijeme shvatite što vam se događa i pomozite sami sebi.  Pomoću jedostavnih tehnika relaksacije, razgovora, postavljanja granica,  bioterapije i vježbi disanja pomozite svom tijelu da prevlada sveobuhvatni osjećaj stresa i njegovih posljedica na vaš organizam.

Važno je početi suzbijati stres postepeno, uvodeći više manjih radnji u vašu svakodnevnicu.

 1. Odmorite se i opustite

Tijelo u stresnim situacijama, više nego ikad, traži odmor. Pokušajte svom tijelu omogućiti neophodni predah I prijeko potrebni odmor. Stvorite rutinu ranijeg odlaska na spavanje, kao i neke tehnike opuštanja koje možete raditi naveče. Izbjegavajte alkohol, kofein i šećer i pokušajte se zdravo hraniti. Budete pažljivi prema sebi.

2. Potražite pomoć

Ponekad je potrebno tražiti pomoć. Morate biti svjesni da ne možete, ali i ne morate sve sami.Kad nam je teško i mala pomoć može učiniti veliku razliku. Bio to partner, prijatelj, terapeut ili član porodice ispričajte mu kako vam je. Moža će druga strana imati i koji koristan savjet jer će zbog svoje neutralnosti moći stvari sagledati iz drugog ugla. Ponekada nam ne treba savjet, već samo nečija podrška i razumijevanje.Znati da imate resurse u drugim ljudima već je samo po sebi dio ozdravljenja.Na vama je da te resurse, konačno, počnete koristiti.

3. Naučite reći ne

Jedan od velikih izvora stresa je krivo upravljanje vlastitim vremenom i preuzimanje na sebe velikog broja obaveza u kratkom periodu. Često upadamo u zamku krivice – uvijek su nam drugi krivi ili nam je kriva situacija u kojoj se nalazimo. Istina je uvijek negdje između. Naš je zadatak da se osvijestimo i naučimo preuzimati odgovornost za naše postupke, za naš život. Kako bi naučili reći ,,NE” morate prvo shvatiti zašto vam je to toliko teško. Često mislimo da ako pristajemo na sve da ćemo biti prihvaćeni, da ćemo dobiti ljubav ili da ćemo se svidjeti drugima. Postavljanje granica nije lose, niti vas čini lošom osobom – naprotiv! Imati jasne i zdrave granice je odgovorno i prema sebi i prema drugima.

4. Koristite terapije koje ublažavaju posljedice stresa

Bioterapija je jedna od njih i odlično djeluje i kao preventiva. Uticaj bioenergije umiriće i relaksirati napeti organizam, a probuđeni procesi u tijelu odradiće svoj posao.Cilj bioterapije kod ovih stanja je stvoriti kapacitet u tijelu kako bi tijelo moglo dovršiti započete, prirodne procese kao odgovor na stresnu situaciju. Isto tako, određenim tehnikama umirićemo um i ojačati mentalne procese koji su takođe bitni kod suočavanja sa teškim životnim situacijama.

5. Vježbe disanja

Stomačno disanje je duboko i polagano dijafragmalno disanje, a pomaže kod poboljšavanja mentalnog i fizičkog zdravlja. Lezite na leđa i ruke stavite ispod rebra, odnosno oko pet centimetara iznad pupka, tako da se srednji prsti obe ruke dodiruju. Udahnite i pazite da se srednji prst lijeve ruke odvoji od srednjeg prsta desne ruke. Kod udisaja se širi donji dio grudnog koša, a stomak se zaobli. Kod izdisaja se stomah uvlači prema kičmi, a srednji prsti obe ruke se ponovno spajaju.

Istu vježbu možete raditi i u sjedećem položaju. Sjedite i opustite tijelo, a ruke sklopite iza vrata i laktove usmjerite prema van. Podignite ruke iznad glave i dišite, udahom stomak ide prema van, a izdahom se stomak vraća i uvlači prema kičmi.

Ovakvo disanje bi trebalo izvoditi svaki dan tri puta po pet minuta. Na ovaj način će se tijelo opustiti, a disanje vratiti u normalu te će se sam stres s vremenom smanjiti.

6. Promijenite rutinu

Redovna šetnja u prirodi može pomoći kod oslobađanja stresa.Uvođenje lakše fizičke aktivnosti, kao što su razni oblici rekreacije takođe oslobađa od stresa.Vozite bicikl, bavite se jogom, idite na plivanje, odigrajte partiju stonog tenisa ili bilijar.Upišite se na kurs plesa, pilatesa ili počnite ići u teretanu.Čitajte knjige, razgovarajte s nekim o tome što ste pročitali.Nađite grupu za podršku online.Dopisujte se s prijateljima ili članovima porodice.Započnite novi hobi: bavite se ribolovom, skupljanjem bilja, napravite mini vrt, gajite cvijeće, izrađujte predmete od drveta, heklajte i pletite, pišite poeziju, slikajte.Zaokupite svoje misli nečim novim i drugačijim.Istupite iz svoje rutine i stvarajte nove životne obrasce.

Podijeli blog

5/5

Alternativna i Holistička Zdravstvena Usluga

Kontakt