Samir Nisic

Samir Nisic

Kad vam tijelo samo pokaže: 15 znakova da vas je stres preuzeo (ll dio)

Stres je u današnje vrijeme normalna pojava, a opasan postaje kada utiče na vaš svakodnevni život i kad vam se tijelo stalno nalazi pod stresom, bez trenutka odmora. Stres simptomi utiču na fizičko i mentalno zdravlje, ali i na misli.
Naučite prepoznati simptome koji upozoravaju da je vrijeme za promjenu načina života.

 1. Budite se umorni iako ste dovoljno dugo spavali. Čak i nakon dugog sna ujutro se osjećate jako umorno. Spavate redovno i dovoljno, ali ipak biste se ujutro, najradije, odmah vratili nazad u krevet.
 2. Ujutro se teško razbuđujete. Hormon kortizola, odgovoran za naše razbuđivanje, zbog izloženosti našeg tijela stresu ne izlučuje se u dovoljnoj količini.Kao rezultat tog disbalansa, ne možemo se pravovremeno razbuditi i nemamo dovoljno energije da proguramo dan.
 3. Muče vas nemirni snovi i noćne more. Više sna znači i veći broj pozitivnih i lijepih snova. Međutim, kada smo nervozni i napeti, češće se budimo, tako da je smanjena i dužina sna s čime odmah opada i mogućnost pojave lijepih i opuštenih snova.
 4. Imate veliku želju za slanom hranom. Nivo elektrolita u tijelu nije u ravnoteži, zbog toga što smo pod stanjem hroničnog stresa, pa odatle svako malo imamo potrebu za nečim slanim.
 5. Zavrti vam se kada ustajete iz sjedećeg, ležećeg ili čučećeg položaja. I to je direktna posljedica nedostatka elektrolita.
 6. Teški PMS i neredovite menstruacije. U tijelu se izlučuje višak hormona stresa, što utiče na disbalans polnih hormona. Rezultat svega toga su jaki simptomi PMS-a i neredovni ciklusi. Bolni menstrualni grčevi u dvostruko se većoj mjeri javljaju kod žena pod stresom nego kod onih koje nisu pod njegovim uticajem.
 7. Često ste prehlađeni. Hronični stres dovodi do pada imuniteta, zbog čega se naše tijelo teško bori protiv bakterija i virusa kojima smo okruženi i gubi otpornost na njih.
 8. Ne možete preživjeti dan bez kofeina ili energetskih pića. Često kuhate kafu ili ispijate energetska pića kako biste se osjećali manje umorno i razbistrili um. Vaše prirodne rezerve energije ispraznile su se zbog stresa.
 9. Često imate glavobolje vikendom. Slabije glavobolje ili intenzivnije migrene mogu se pojaviti tokom vikenda, kada pada razina stresa i napetosti.
 10. Kožne bolesti. Iznenadna pojava akni, svrab, atopijski dermatitis ili seboreja kožne su bolesti koje svoje uporište imaju u emocionalnim opterećenjima hroničnog stresa. Pojava novih alergija. Hormoni stresa stimulišu lučenje imunoglobulina E, proteina u krvi koji je odgovaran za alergijske reakcije u organizmu.
 11. Bolovi u stomaku. Premda još uvijek nije dovoljno medicinski istražena povezanost između uznemirenosti i bolova u stomaku, u mnogim je istraživanjima dokazano da grčeve u abdomenu potiču nervoza te ostali simptomi stresa poput anksioznosti i straha.Problemi sa žgaravicom.Najčešće je uzrokuju hrana i piće koje konzumiramo, ali žgaravica može biti rezultat stresa, koji takođe potiče prekomjerno izlučivanje kiseline u želucu.
 12. Naglo se debljate ili mršavite. Niste unosili nikakve promjene u svoju prehranu, ali odjednom se debljate ili naglo mršavite. Stres može biti uzrok hormonalnih promjena koje utiču i na vašu tjelesnu težinu. Posebno utiče na rad štitne žlijezde, a upravo su neobjašnjivo debljanje i mršavljenje jedan od znakova da vam štitna žlijezda stvara probleme.
 13. Često se osjećate anksiozno. Stres ne utiče samo na naše fizičko stanje nego i na psihičko. Duža izloženost stresu može uzrokovati napade panike s kojima se najčešće ne možemo nositi bez pomoći stručnjaka.
 14. Ne možete se fokusirati. Nekada ste bili pedantni, tačni, brzi i učinkoviti, a sada se jednostavno ne možete fokusirati na svoj posao i obaveze? Zaboravljate i gubite oštroumnost. Treba vam dugo da razbistrite glavu, ne možete srediti misli i često zaboravljate? Stres je uzeo svoj danak.
 15. Pretjerujete sa svojim porokom. Umjesto nekoliko cigareta dnevno odjednom bez problema popušite cijelu kutiju. Umjesto kocke čokolade odjednom smažete cijelu tablu.Omiljena “hrana za utjehu” potrebna vam je sve češće i u sve većim količinama. Zbog osjećaja pritiska u stresnim situacijama većina traži “utjehu” u svom štetnom poroku.

Podijeli blog

5/5

Alternativna i Holistička Zdravstvena Usluga

Kontakt