Samir Nisic

Samir Nisic

Kad je najbolje vrijeme za prvu šoljicu kafe?

Mnogi od nas, ujutro, čim otvore oči, prvo pomisle na kafu. Kafa je, ono što nas ujutro najbolje razbuđuje onako mamurne od sna; ima dobar i miris i okus; a, danas, postoji u raznim varijantama tako da svako za sebe može pronaći baš onu pravu kombinaciju.
Međutim, brojna naučna istraživanja otkrila su da prvu šoljicu kafe ne treba piti čim ustanemo iz kreveta.Rano jutro je, sudeći po rezultatima, najgore doba dana za ispijanje kafe.

Zašto je jutro najgore vrijeme za konzumaciju kave?

Kortizol, poznat kao hormon stresa, je prirodni mehanizam našeg tijela koji nas budi ujutro. Svoj vrhunac dostiže između 8 i 9 sati ujutro. Prema tome, ispijanje kafe u tom periodu nije nam korisno, jer kortizol prirodno budi naše tijelo, tako da kofein iz kafe ne utiče dodatno na naše razbuđivanje i koncentraciju u tom trenutku.
Zbog toga, naučnici ističu kako je pametno pričekati s konzumacijom kafe barem sat vremena od trenutka kada smo se probudili.
Kortizol „potkopava“ dejstvo kofeina, a može pridonijeti i razvoju tolerancije za kafu, što znači da nam je potrebno sve više i više kafe da bi osjetili njen „razbuđujući“ efekat.
Zato pokušajte sačekati sat vremena nakon buđenja da popijete svoju prvu šoljicu. Ako više puta u danu pijete kafu, naučnici savjetuju da ju konzumirate između podneva i 13 sati te između 17:30 i 18:30h.

Može li ispijanje kafe naveče uticati na kvalitet našeg sna?

Kafa utiče na kvalitet sna!
Kafa konzumirana prije spavanja može odgoditi ulazak u duboki san pa je tako san uglavnom kratak i plitak.
Kofein razbuđuje i „maskira“ potrebu za spavanjem.
Učinci kofeina mogu trajati između tri i pet sati, zavisno od osobe do osobe. Dakle, nekoliko sati prije spavanja ne biste trebali piti kafu da vam kofein ne bi poremetio san.
Umjesto kafe, u popodnevnim satima možete popiti šoljicu čaja ili neke voćne napitke s manjim udjelom šećera.
Možete li vi zamisliti svoje jutro bez kafe? Ne?!
Da li ste onda spremni promijeniti svoje navike?
Ako ste spremni promijeniti jutarnje navike mogli biste primijetiti da će vam odgađanje prve šoljice kafe pomoći da duže ostanete energični.

Podijeli blog

5/5

Alternativna i Holistička Zdravstvena Usluga

Kontakt