Samir Nisic

Samir Nisic

Hur man blir lycklig? Kan vi lära oss det? – 8 enkla steg till lycka

Strävan efter lycka har blivit ett globalt och vardagligt livsmål. Och vad är egentligen lycka? Den allmänna definitionen av lycka säger att det är ett läge baserat på tillfredsställelse med en livssituation, som är nära relaterad till känslan av uppfyllelse och njutning. De flesta människor anses vara måttligt glada och nöjda med vissa områden i deras liv som äktenskap, arbete och fritid.

Det finns många enkla saker som kan hjälpa dig på vägen till lycka, till exempel: vänner, familj, husdjur, naturvandringar, en bra bok, lära sig något nytt … Listan kan vara oändlig. Men vad betyder det egentligen att vara lycklig och hur man kan vara lycklig med sig själv och sitt liv? Finns det en väg till lycka eller finns det fler? Vilken är bäst? Alla människor vill vara lyckliga, men de söker lycka på olika sätt. Du kanske inte vet det, men lycka är genetiskt bestämd och det finns en grundläggande nivå av lycka som är relativt stabil över tiden hos varje individ.

Forskning visar att genetiska faktorer förklarar så mycket som 50 % av lyckans nivåer och omständigheterna vi lever under från 8 till 15 % (i genomsnitt cirka 10 %). Således kan 40 % av den återstående nivån av lycka tillskrivas aktiviteter som varje person väljer själv. Om detta verkligen är fallet betyder det att vi själva kan påverka vår egen lycka i större utsträckning än omständigheterna i våra liv. Alldeles för många människor idag är missnöjda med sina liv och anledningen ligger i att ställa allt högre mål och standarder för perfektion som den idealiska virtuella världen ålägger oss. Vår önskan att ha något vi inte har skapar en längtan i oss, mycket snabbt förvandlas den längtan till frustration, och frustration gör oss olyckliga eftersom vi känner det negativt och brukar kalla det olycka, sorg, depression, missnöje …

Följande tips kan hjälpa dig att höja din nivå av lycka:

  1. Gör något trevligt för dig själv varje dag

Lyssna på ditt hjärta och ditt sinne, ta hand om dig själv, följ dina egna drömmar, förbättra och arbeta med dig själv. Låt inte andra människor förolämpa dig och behandla dig dåligt, men var klokare än dem – låt dem veta att du inte tillåter sådant beteende, men förlåt dem ändå för så kommer du att bevara din fred.

  • Lyssna på dig själv

Lyssna på dina tankar och intuition som ofta leder dig i rätt riktning. Ompröva vad du gör men undvik kritik och självdestruktivitet. Låt dina tankar vara uppmuntrande och motiverande och om du älskar dig själv kommer dessa tankar att vara positiva.

  • Förlåt dig själv och andra

Förlåt dig själv och andra. Förlåtelse är mycket viktigt för en känsla av fred och välbefinnande. Nästan varje dag gör något oss arga eller förolämpade, men det är bara möjligt om vi tillåter det. Försök inte vara perfekt eller förvänta dig det från andra.

Komihåg att du bara är mänsklig och att du har många brister och svagheter. Du kan göra misstag, men andra kan göra det också. Förlåt för att bevara din fred.

  • Acceptera dig själv

Först och främst – acceptera ditt utseende. Många undrar hur man ska vara nöjd med sitt utseende. Kroppsbilden är en stor stötesten precis som ålderdom. Om du älskar dig själv, försök att vara den bästa versionen av dig själv i den kropp du har eftersom skönhet påverkas av äkthet. Med andra ord – var din egen. Att acceptera dig själv betyder också att du accepterar din ekonomiska situation, jobb, familj, framgångar och misslyckanden och allt som händer dig. Bara på det här sättet slutar du bli frustrerad över varje liten sak som kastar dig ur spel.

  • Håll dig borta från människor som gör dig olycklig

Detta är mycket lättare i teorin än i praktiken, för ibland kan du inte bestämma vem du ska spendera tid med och hur. Dina kollegor på arbetsplatsen kan ibland negativt påverka din totala nivå av lycka, men om du kan, kom känslomässigt bort från dem. På det sättet kommer du inte att beröras av deras ord och handlingar, och du kommer att bli mer nöjd med relationerna i livet. Det här kan vara särskilt svårt om du har ett dåligt förhållande. Många undrar nämligen hur man ska vara ensam och glad, eller hur man kan vara lycklig om man inte är i ett kärleksförhållande. Som alla redan vet är de som är ensamma mycket lyckligare än de som är i ett dåligt förhållande. På samma sätt bör de som gör dig olyckliga i första hand förlåtas för vad de gör oavsett hur svårt det kan vara, men i slutändan blir det lättare för dig att hantera sådana människor.

  • Ta hand om din hälsa

Ät hälsosam och varierad mat, ta bort onödigt socker från din kost, få tillräckligt med vitaminer, hoppa inte över måltider och träna, men överdriv det inte, ge dig själv tid eftersom allt bör gå gradvis för att upprätthålla långsiktig vana.

  • Lär dig att hantera stress

Stress kan påverka din nivå av lycka negativt, vilket innebär att du behöver veta hur du ska hantera det och använda hanteringsstrategier som kan hjälpa dig att göra det. På så sätt kan du använda enkla andningstekniker, avslappningstekniker, yogaövningar eller meditation. Sådana tekniker kan dramatiskt öka din nivå av lycka och minska stress du upplever.

  • Skapa livskvalité i ditt hem

Din bostad ska vara luftig, bekväm och fylld med ljus. Att arbeta i dystra och slutna rum kan ha en negativ effekt på ditt humör, men också på din arbetseffektivitet. Ordna utrymmet där du bor i din stil, men kom ihåg att vissa små saker kan påverka nivån av lycka. Välj färgen på väggarna för att ha en lugnande effekt (t.ex. ljusblå eller ljusgrön), men du kan även ha några levande färger i form av blommor eller bilder för att få lite livlighet. Håll ditt bostadsutrymme snyggt och rent. Kreativ röran kan bara motiveras när du verkligen inte har tid att städa, men på lång sikt fungerar människor bättre i renare utrymmen eftersom de inte har några problem att hitta de saker de behöver och känner sig mer bekväma.

Så, lycka beror inte på olika yttre faktorer runt omkring oss, utan uteslutande på vår mentala inställning. Var och en av oss kan vara lycklig oavsett den negativitet som finns i vår miljö och samhället. Vi måste tro att lycka, den otroliga känslan av tillfredsställelse, lugn och uppfyllelse, finns i var och en av oss och att vi kan upptäcka, utveckla och (eller) uppnå det genom uthållighet, personlig utveckling och en smartare livsstil.

Podijeli blog

5/5

Alternativna i Holistička Zdravstvena Usluga

Kontakt