Dragan Dervisevic
Samir Nisic

Samir Nisic

Att ta avstånd från naturen har sina konsekvenser

Människan kommer från naturen och bildar med den en odelbar helhet.

I det ögonblick han har gjort naturen till sin fiende mot vilken han kämpar,

som han måste erövra och underkasta, har människan förlorat sig själv såväl som mening av sin egen existens.

Mänskligheten har vänt sig till progressiv teknisk utveckling där människan betraktas som den ultimata mästaren i naturen. Konsekvenserna av vårt arroganta och våldsamma beteende är synliga i varje steg och komplicerar alltmer vårt vardagliga liv på planeten. Naturlagar ligger över våra lagar så vi måste respektera dem och leva i harmoni med dem. Det finns en växande tendens för människor som bor i städer att spendera så mycket av sin fritid och semester i den naturliga miljön som möjligt.

Hela generationer av dagens barn och ungdomar lever helt åtskilda från naturen, vilket leder till allt oftare förekomster av brist på uppmärksamhet, hyperaktivitet, fetma, depression. Interaktion med naturen spelar en viktig roll i barns utveckling, särskilt i utveckling av kreativitet, fysisk kondition, hanteringsförmåga, problemlösning och tankesätt.

Genom att bo och växa upp i städer kan de flesta av oss inte njuta av vanliga små saker som att titta på den stjärnklara natthimlen eller känna av en touch av vind i ansiktet på grund av konstgjord belysning och höga stadsbyggnader.

Att flytta bort från naturen och vårt utanförskap har en negativ effekt på vår fysiska och mentala hälsa. Invånarna i städerna är därför mer mottagliga för luftvägsallergier, bronkit och astma, psykisk ohälsa och sjukdomar.

Vi är överbelastade med information, oroliga, drunknar i ett hav av data genom vårt intensiva “umgänge” med datorer, surfplattor, telefoner och vi bör spendera så mycket tid som möjligt i naturen och utomhus. Fördelarna med att umgås med naturen är många: bättre humör, mindre förekomst av depression och ångest, starkare koncentration, bättre hjärtfunktion, stabilisering av högt blodtryck, minskad hyperaktivitet, förebyggande av synskada, ökad fysisk kondition, minskning av fetma och övervikt.

Om vi vänder oss till naturen blir vi mycket lyckligare som ett samhälle, men framförallt var och en av oss som en individ.

DELA BLOGGEN

Podijeli blog

5/5

Alternativna i Holistička Zdravstvena Usluga

Kontakt